LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu au făcut niciun progres confirmat în Bakhmut pe 11 martie.Urmează o nouă campanie de recrutare

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse nu au făcut niciun progres confirmat în Bakhmut pe 11 martie.Urmează o nouă campanie de recrutare

Surse ucrainene și ruse continuă să raporteze lupte grele în oraș, dar luptătorii Grupului Wagner este probabil să devină din ce în ce mai blocați în zonele urbane, cum ar fi complexul industrial AZOM și, prin urmare, este dificil să facă progrese semnificative.

Recruți ruși. Foto: Profimedia

UPDATE 06.17 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a confirmat că există lupte interioare în cercul interior al Kremlinului, că Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spațiului informațional rus și că, aparent, președintele rus Vladimir Putin nu poate rezolva cu ușurință acest lucru. Jurnaliştii, academicienii şi susţinătorii Novorossiya de la Kremlin au organizat un forum despre „aspectele practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne” la Moscova pe 11 martie. În timpul unei discuții, Zakharova a declarat că Kremlinul nu poate replica abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informații sovietic pentru a controla central spațiul informațional intern al Rusiei din cauza luptei dintre „elitele” nespecificate ale Kremlinului. Declarația lui Zakharova este demnă de remarcat și susține câteva dintre evaluările de lungă durată ale ISW cu privire la deteriorarea regimului Kremlinului și a dinamicii controlului spațiului informațional. Declarația susține mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membri cheie ai cercului interior al lui Putin; că Putin a cedat în mare parte spațiul informațional rusesc de-a lungul timpului unei varietăți de actori cvasi-independenți; și că Putin aparent nu poate lua măsuri decisive pentru a recâștiga controlul asupra spațiului informațional rusesc. Nu este clar de ce Zakharova – un purtător de cuvânt experimentat – ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public.

UPDATE 05.53 Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a spus că va transforma Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură după bătălia de la Bakhmut. Prigojin a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner va începe un nou val de recrutare după capturarea preconizată a orașulului Bakhmut și se va reforma într-o armată cu o componentă ideologică. Grupul Wagner a extins recent centrele de recrutare în toată Rusia, inclusiv centre și programe axate pe recrutarea tinerilor. O sursă de știri regională rusă a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner a deschis șase centre de recrutare în școli și cluburi sportive pentru tineri din Altai, Zabaykalsky și Krasnoyarsk Krais și Irkutsk Oblast. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 11 martie că Ministerul Educației din Apatity, regiunea Murmansk a inclus personal Wagner la o lecție de orientare în carieră pentru a spune „povești eroice” și pentru a promova grupul de tineri Wagneryonok [„micul Wagner”] și tabăra de vară din Crimeea. Grupul Wagner urmărește probabil să le insufle brandul ideologic extremist al ultranaționalismului rus al lui Prigojin. Prigojin ar putea încerca să restructureze Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură pentru a-și crea un rol specializat în rândul forțelor ruse din Ucraina, deoarece rolul său anterior în asigurarea exclusivă a câștigurilor tactice se risipește odată cu probabilul moment de culminare a Grupului Wagner în jurul Bakhmut.

UPDATE 05.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la nord-est de Kupyansk pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (18 km nord-est de Kupyansk) și Masiutivka (15 km nord-est de Kupyansk). Imaginile geolocalizate publicate pe 11 martie indică faptul că forțele ruse probabil controlează Pershotravneve (22 km est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse mențin o prezență militară semnificativă în zonele de-a lungul graniței ruse cu Oblastul Harkov pentru a fixa forțele ucrainene în direcția Kupyansk pentru a împiedica forțele ucrainene să transfere personal în alte zone din Ucraina.

image

UPDATE 05.05 Surse ucrainene au raportat că forțele ucrainene au înaintat spre Svatove. O sursă media ucraineană a raportat pe 11 martie că forțele ucrainene au intrat în Kuzemivka (14 km nord-vest de Svatove) la o dată nespecificată și acum dețin poziții la 11 km distanță de Svatove.

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminna pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Kreminna, Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și la 31 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka, Spirne și Fedorivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Terny (la 17 km vest de Kreminna) și că elemente ale Regimentului 331 Aeropurtat de Gardă din Divizia 98 Aeropurtată de Gardă operează de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, probabil în zonele forestiere din apropierea Kreminnei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna).

image

UPDATE 04.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut, dar nu au făcut niciun progres confirmat în oraș pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; nord-est de Bakhmut lângă Paraskoviivka (3 km nord-est); nord-vest de Bakhmut lângă Zalizianske (10 km nord-vest), Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest) și Bohdanivka (6 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat pe 11 martie că luptele din Bakhmut au fost mai intense săptămâna aceasta decât în săptămâna precedentă și că au existat 23 de lupte în Bakhmut numai în ultima zi. Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au traversat râul Bakhmutka în estul Bakhmut și se îndreaptă spre centrul orașului. Imaginile geolocalizate ale finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigozhin arată că acesta se afla la aproximativ 1,5 kilometri distanță de centrul administrativ al Bakhmutuluit. Mai mulți bloggeri ruși au susținut în special că forțele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă în Bakhmut.

UPDATE 03.46 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka–Donețk pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus ofensive fără succes către Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka), Severne (5 km vest de Avdiivka) și Tonenke (6 km vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Pervomaiske, Nevelske, Vodyane și Krasnohorivka; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Un blogger rus a susținut că trupele ruse atacă Severne și Kamianka, au avansat lângă Pervomaiske și luptă împotriva apărării rigide ucrainene din Marinka.

UPDATE 03.23 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 11 martie. Bloggerii ruși au distribuit imagini ale personalului Brigăzii 155 Infanterie Navală, susținând că sunt încă implicați în lupte aprige lângă Vuhledar, în ciuda afirmațiilor recente privind pierderile masive suferite de Brigadă în timpul atacurilor asupra Vuhledar. Un blogger rus a postat imagini cu forțele ruse folosind muniție incendiară pentru a viza pozițiile ucrainene din Vuhledar.

UPDATE 03.15 Forțele ruse continuă să construiască fortificații în regiunea Zaporijia. Imaginile din satelit publicate pe 9 martie arată că forțele ruse au extins semnificativ fortificațiile la nord de Chystopillia, regiunea Zaporijia, între decembrie 2022 și 9 martie 2023. Forțele ruse își extind probabil fortificațiile în această zonă pentru a apăra autostrăzile N30 și T0408 în Tokmak, un nod logistic important pentru spatele frontului Rusiei, care se află la 15 km de Melitopol de-a lungul autostrăzii T0401. Forțele ruse caută probabil să securizeze linii mari de comunicații terestre (GLOC) în Melitopol în cazul unei potențiale viitoare contraofensive ucrainene.

image png

UPDATE 02.40 Forțele ucrainene continuă să vizeze logistica rusă și zonele de concentrare a forțelor din sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 10 martie că forțele ucrainene au lovit trei depozite de muniții rusești, apărare antiaeriană și patru zone de concentrare a forței de luptă și echipamente pe malul de est (stânga) al Niprului în Oblastul Herson în 9 și 10 martie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit poziții rusești pe Capul Kinburn din regiunea Mykolaiv. Surse ucrainene au sugerat pe 11 martie că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în apropiere de Mariupol, regiunea Donețk, dar surse ruse au negat că forțele ucrainene au efectuat lovituri în zonă.

image

UPDATE 02.03 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 11 martie. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit infrastructura civilă în orașele Herson și Zaporijia.

UPDATE 01.39 Autoritățile ruse continuă să lupte pentru a reprima dezertarea și rezistența la prelungirea forțată a contractelor militare. O sursă de știri regională rusă a raportat pe 10 martie că o instanță militară din Moscova va judeca opt soldați mobilizați din regiunea Kaliningrad pentru dezertare, acuzație care ar putea duce la o pedeapsă de închisoare de până la 15 ani. Un post de știri rus a declarat pe 10 martie că voluntarii din Tatarstan cu contracte expirate încearcă să se întoarcă acasă, dar sunt supuși urmăririi penale în temeiul articolelor privind dezertarea. O sursă a opoziției ruse a distribuit pe 10 martie o plângere scrisă a unității militare 24314, aflată în prezent în regiunea Rostov, adresată procurorului militar din Districtul Militar de Sud al Rusiei, în care soldații s-au plâns că, comandanții lor îi împiedică să plece, îi numesc dezertori,

UPDATE 01.25 Autoritățile ruse continuă să trimită în judecată rezistența internă limitată la mobilizare și la războiul din Ucraina. O sursă a opoziției ruse a susținut pe 10 martie că autoritățile ruse au reținut și au obținut o mărturisire de la un rezident din Bashkiria în vârstă de 22 de ani, suspectat de comiterea unui atac incendiar care a dat foc unei camere de relee, paralizând traficul feroviar pe o porțiune a liniei de cale ferată care face legătura între Sibay și Almukhametovo și Bashkortostan. O sursă din opoziție rusă a declarat pe 10 martie că o instanță districtuală din Makhachkala, Daghestan a condamnat pe 10 februarie un bărbat la 1,5 ani de închisoare pentru proteste nonviolente la mobilizare. Sursa de știri a opoziției ruse Dozhd a raportat la 10 martie că o instanță din Petrozavodsk, Republica Karelia, l-a condamnat pe vicepreședintele organizației de tineret activist „Alianța Civilă a Rusiei” pentru că ar fi încercat să saboteze o cale ferată din Petrozavodsk.

UPDATE 01.06 Oficialii ruși de ocupație continuă să folosească serviciile de asistență medicală pediatrică pentru a genera dependență de sistemul de sănătate rus. Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a susținut că, începând cu 11 martie, 13 brigăzi de medici ruși au efectuat examinări medicale pe aproape 70.000 de copii cu vârste între 2 și 17 ani din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Pushilin a susținut că Kremlinul a alocat peste 1,4 miliarde de ruble (aproximativ 18,4 milioane de dolari) pentru examinările medicale ale copiilor din zonele ocupate. ISW a raportat anterior că oficialii ruși de ocupație ar putea folosi infrastructura medicală pentru a identifica și deporta copiii ucraineni în Rusia sub pretextul că au nevoie de îngrijiri medicale mai avansate.

UPDATE 00.46 Kremlinul continuă să încerce să transfere povara financiară a integrării teritoriilor ocupate rusești asupra autorităților regionale ruse. Guvernatorul Sankt Petersburgului Alexander Beglov s-a întâlnit cu șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, la Mariupol, unde susține că autoritățile din Sankt Petersburg reînnoiesc echipamentul medical dintr-un spital din Mariupol și ajută la refacerea reședințelor, școlilor și tranzitului intraurban. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a susținut că Beglov le-a promis muncitorilor din construcții de la Mariupol restanțele salariale (plătirea angajaților pentru munca finalizată într-o perioadă de plată anterioară în loc de cea actuală) până pe 13 martie, menționând că lucrătorii primesc salariu pentru perioadele de plată anterioare, dar nu primesc plăți pentru munca curentă și că oficialii de ocupație deturnează banii din perioada curentă.

UPDATE 00.17 Autoritățile de ocupație ruse ar putea încerca să constrângă civilii din teritoriile ocupate să plece departe de linia frontului. Șeful administrației ucrainene din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au întrerupt comunicațiile mobile în așezările din apropierea frontului, forțând civilii să se apropie de regiunea ocupată Lugansk pentru a comunica cu familiile lor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Filiala regională din Ural a unei agenții de presă de stat ruse a susținut pe 10 martie că Rusia pregătește o campanie de recrutare pe scară largă, care urmează să fie lansată la 1 aprilie, menită să atragă aproximativ 400.000 de noi soldați contractuali. Guvernatorii din mai multe regiuni au început pregătirile pentru campania viitoare. Este extrem de puțin probabil ca eforturile rusești de recrutare să reușească să recruteze un număr semnificativ de soldați, cu atât mai puțin ținta foarte mare de recrutare a 400.000 de soldați.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

3 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat